Federatie voor muziek- en zangverenigingen in de gemeente Achtkarspelen

Click here to edit subtitle

Festival

Op 18 februari 2012 heeft de federatie voor het eerst een festival voor (jeugd)korpsen georganiseerd. De aanleiding voor het opzetten van het festival komt met name voort uit de wens van de korpsen uit de gemeente. De wens bestond om aan het reeds bestaande solistenconcours een avondprogramma toe te voegen. 


Het avondprogramma bestaat uit een festival voor (jeugd)korpsen. Deze wens is ontstaan omdat er relatief weinig voor de jeugd wordt georganiseerd, terwijl het ook voor de jeugdkorpsen leuk is ergens naartoe te werken. 

Het festival is bedoeld voor jeugdkorpsen en korpsen in de 5e divisie uit de gemeente Achtkarspelen. Deelname is niet verplicht, echter de wens is opgekomen een dergelijke avond te organiseren en dit doen we uiteraard niet voor niets. De korpsen worden op de avond beoordeeld door een jury die een kort rapport schrijft. Dit rapport dient met name opbouwende punten te bevatten waarbij enkele kritische kanttekeningen kunnen uiteraard gemaakt kunnen worden. De beoordeling ziet niet alleen op de muzikale uitvoering, maar ook op de algehele performence.

De deelnemende korpsen brengen ieder drie stukken ten gehore waarvan één verplicht stuk:
- rustig nummer (hoeft geen koraal te zijn, mag wel)
- vrije keuze
- verplicht werk

De maximale speelduur per korps is 15 minuten (geen minimale speelduur). Deelname geschiedt op basis van opgave. 

De winnaar van het festival krijgt een beker, de Jitze Nicolai Trofee. Na afloop van de optredens, vóór de prijsuitreiking zal het verplichte (jeugd)werk met alle muzikanten uitgevoerd worden. De jury heeft dan even de tijd om alles op een rijtje te zetten en het belangrijkste doel hiervan is dat de kinderen ervaren dat het leuk is om samen muziek te maken. Muziek maken doe je immers samen!!